LeakDetector

Uønsket innlekk av fremmedvann i avløpssystemet

Kontinuerlige innlekk av fremmedvann

I en kystkommune i Vestland fylke hadde det lenge vært et problem at en pumpe i avløpssystemet gikk kontinuerlig selv om det ikke var en grunn for dette. Renseanlegget mottok mye mer vann enn det som var naturlig for størrelsen på den bebyggelsen som var koplet på denne delen av systemet.

Kommunen ble gjort oppmerksom på Leak Detectors teknologi som deltagere på en konferanse og tildelte Leak Detector oppdraget med å finne årsaken til store mengder fremmedvann i avløpet.

Det ble lagt ut et 464 meter strekk med fiberkabel og systemet ble startet for kontinuerlig å måle temperaturen i avløpsvannet og eventuelt identifisere alle punkter med temperatur endringer. Målingen pågikk over en periode på 7 dager, med skiftende værforhold, fra oppholdsvær til kraftig nedbør i form av regn. Siden dette oppdragets lokasjon er langt fra Leak Detector kontorer i Sandnes, er systemet utstyrt med kontinuerlig overvåking og dataoverføring via 4G nettverket. På denne måten kan man raskt begynne analysene etter hvert som data strømmer inn.

Det ble tidlig i oppdraget påvist stor innstrømming av fremmedvann på et spesifikt punkt i rørledningen, fra en stikkledning i punkt A2. Denne innstrømming pågikk i hele måleperioden, selv i en 5 dagers tørr periode før nedbørsperioden startet og økte betydelig ved nedbør (35mm). På lekkasjepunktet A2 (innenfor en nøyaktighet på 1 meter) ble det konkludert med en skarp og betydelig temperatur endring, noe teknologien måler med en nøyaktighet på +/- 0,1 grad. I dette tilfellet var nedkjølingen på hele 10 grader. Kontinuerlig fremmedvann innlekk kan forårsakes av grunnvann, elv/bekk, større mengder oppsamlet overvann, lekkasjer fra vannrør, etc.

Urenset kloakk går i overløp

Ved nærmere analyse, og på grunn av mengde vann og stor temperatur endring, ble det fra Leak Detector sine eksperter konkludert med at dette høyst sannsynlig var innlekk av grunnvann eller fra bekk/elv og av en slik karakter at det burde kreve umiddelbar oppfølging.

Kommunens personell utførte da en kamerainspeksjon i påviste stikkledning og fant en splittet rørkopling ved/under en privat bolig. Dette gjorde at vann fra en nærliggende bekk rant inn i røret kontinuerlig siden bekken kom fra et høyere liggende vann. Kommunen og eier ble enig om hvordan dette skulle utbedres, noe som raskt ble etterkommet av eier.

Etter utbedringen var gjennomført så kommunen en dramatisk endring i belastningen på pumpen som står plassert nedstrøms fra punkt som ble reparert. Før utbedringen ble det pumpet med et kontinuerlig strømforbruk på nesten 9.0 kW. Etter ubedring ble dette redusert betydelig og gjennom bergninger utført av kommunen selv, vil dette ene tiltaket redusere strømforbruket over et år på mellom 15-20000 kWh for denne ene pumpen alene. I tillegg komme besparelser i slitasje og vedlikehold av pumpen.

Etter nærmere analyse viser det seg at hele 40% fremmedvann før nedbør og 80% fremmedvann under/etter nedbør ble tilført pumpen unødig. Dette er vann som ikke behøver renses og gjør at renseanlegg får kapasitetsproblemer, at renseprosssen blir mindre effektiv og i visse tilfeller med stor nedbør overstiger kapasiteten som igjen medfører at urenset kloakk går i overløp og blir sluppet ut i naturen, i vann/hav.

I dette tilfellet sparer kommunen mye kostnader ved bruk av mindre strøm og vedlikehold, samt at renseanlegget fungerer gunstigere med de miljøgevinstene som medfølger. Kommunen uttrykte også stor begeistring over at ressursbruken for ens eget personell i dette tilfellet ble redusert og at de derfor raskere kunne ta tak i andre presserende oppgaver.